zenesz_logo.png



Az LD Systems decemberben jelentette be új DAVE G4X sorozatú kompakt PA rendszereit.

Pontosan 10 évvel a rendkívül sikeres DAVE G3 sorozat megjelenése után hozta ki az LD Systems a 2.1-es PA rendszerek terén új szabványokat felállító DAVE G4X PA sorozatát. Ezek a rendszerek tökéletesen alkalmasak kisebb zenekarok, szóló előadók, DJ-k, vagy rendezvények hangosítására, mindenhol alkalmazhatók, ahol professzionális hangminőségre van szükség. A DAVE G4X PA rendszer háromféle méretben, háromféle teljesítménnyel áll rendelkezésre, a legkisebb DAVE 12 G4X-től a legnagyobb DAVE 18 G4X-ig bezárólag. Az elnevezések a mélyláda hangszórójának méreteire utalnak.

 

 

Az új kompakt aktív PA rendszer modelljei nem csupán megújult dizájnt kínálnak számos, a kezelést megkönnyítő jellemzővel együtt, hanem egy hatcsatornás beépített keverőt is tartalmaznak, többféle bemeneti lehetőséggel. Mindegyik DAVE G4X rendszer egy mélyládából és két szatellit hangfalból áll. A szatellit hangfalakat meghajtó „D” osztályú erősítő a mélynyomóban kapott helyet, a szatellit ládák csatlakozását Speakon kábellel oldották meg.

Az akusztikai újdonságok között kell megemlíteni az új kompressziós magassugárzókat a mélyközép hangszóróknál is jelenlévő hullámterelőket, melyek a homogén és irányított hangsugárzást hivatottak szolgálni. A mélyláda hangszórója nagyobb hangtekerccsel készül, és a hangfal speciálisan tervezett új basszusreflex nyílással rendelkezik a légáramlási zajok minimálisra csökkentése érdekében. A Dave G4X sorozatú rendszereknél a DynX DSP technológiát vetették be a torzításmentes és tökéletes hangvisszaadás érdekében. További kényelmi funkció, hogy a különböző mélynyomó/szatellit konfigurációkhoz gyári presetek közül választhatunk.

 

LDDAVE18G4X 7 keverő 550x
Nagyításért klikk a képre!

A beépített hatcsatornás keverőnek köszönhetően kisebb koncertek, rendezvények esetén nincsen szükség külső keverőre. Az 1. és 2. csatorna XLR/TRS kombó bemenetei monó jel pl. mikrofon, gitár, basszusgitár vagy vonalszintű jel fogadására alkalmasak. A 3-4. sztereó csatornánál két XLR/TRS kombó és két RCA (L/R) bemenet áll rendelkezésünkre, ide sztereó jelet érdemes kötni, pl. egy keverő kimenetét, dobgépet, billentyűt. Az 5/6 csatorna bementére optikai kábellel digitális jelet vagy Bluetooth-szal streamelt jelet küldhetünk. 

 

LDDAVE18G4X 8 550x

 Nagyításért klikk a képre!


A 1. és 2. csatorna esetében egy kapcsolóval választhatunk a Line, Hi-Z (nagyimpedanciás, pl. gitár) és a Mic bemenet között. A két csatorna kezeléséhez hangerő, kétsávos EQ, és a beépített zengető szintjét szabályzó potméter áll rendelkezésünkre. Háromféle zengető algoritmus közül választhatunk: Plate, Large room, Small room, a választó gomb segítségével a zengető ki is kapcsolható.  A Master szekcióban a Sub és a High potméterrel a mélyláda és a szatellitek hangerejét kezelhetjük, míg a nagyméretű Main potival az egész rendszer kimenő szintjét szabályozhatjuk.

A 3-4. sztereó csatornához csak egy Input potméter tartozik, ha pedig az 5-6. csatornát kívánjuk használni, akkor egy nyomógombbal kell kiválasztanunk, hogy digitális vagy Bluetooth-on keresztül streamelt jelet fogadjon. (A párosításhoz is egy külön nyomógomb áll rendelkezésre.) További hasznos szolgáltatás, hogy a Select gombbal kétféle hangfal konfiguráció közül választhatunk: hagyományos sztereó használat, vagyis egy mélyláda és két szatellit a két oldalon, vagy két DAVE G4X használata, két mélynyomó (bal és jobb oldalon) és egy T-állványon oldalanként 2 szatellit láda.

Nézzük végig a háromféle összeállítás fontosabb jellemzőit!

 

LDDAVE12G4X 700x

 

LD Systems DAVE 12 G4X

Aktív 2.1-es PA rendszer 12”-os mélynyomóval és két 6,5”-os szatellittel, melyekben egyenként 1 magassugárzó egység található.
Rendszer teljesítmény (RMS): 730 W
Rendszer teljesítmény (csúcs): 1460 W
Max. hangnyomás (átlagos): 120 dB
Max. hangnyomás (csúcs): 127 dB
Frekvenciaátvitel (-10 dB): 37-20000 Hz
Tömeg: 43,7 kg
Ár: 510 000 Ft

 

 LDDAVE15G4X 6 750x

 

LD Systems DAVE 15 G4X

Aktív 2.1-es PA rendszer 15”-os mélynyomóval és két 8”-os szatellittel, melyekben egyenként 2 magassugárzó egység található.
Rendszer teljesítmény (RMS): 1030 W
Rendszer teljesítmény (csúcs): 2060 W
Max. hangnyomás (átlagos): 124 dB
Max. hangnyomás (csúcs): 130 dB
Frekvenciaátvitel (-10 dB): 33-20000 Hz
Tömeg: 53,9 kg
Ár: 650 000 Ft

 

LDDAVE18G4X 1 800x

 

LD Systems DAVE 18 G4X

Aktív 2.1-es PA rendszer 18”-os mélynyomóval és két 8”-os szatellittel, melyekben egyenként 2 magassugárzó egység található.
Rendszer teljesítmény (RMS): 2000 W
Rendszer teljesítmény (csúcs): 4000 W
Max. hangnyomás (átlagos): 126 dB
Max. hangnyomás (csúcs): 134 dB
Frekvenciaátvitel (-10 dB): 30-20000 Hz
Tömeg: 63,2 kg
Ár: 825 000 Ft

További technikai részletekért érdemes az LD Systems hazai forgalmazójának, az Elimexnek az oldalát felkeresni.