zenesz_logo.png



A Yamaha négy új hangszerrel bővíti a népszerű Pacifica elektromos gitár sorozatát.

Az 1990 óta létező Yamaha Pacifica gitárok világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, főként kiemelkedő minőségük és kedvező áruk miatt. A 2024-es NAMM kiállításon a Yamaha négy felső kategóriás Pacifica modellel jelentkezett. Habár a sorozat modelljei korábban inkább a belépőszintű gitárok közé voltak sorolhatók, a számos újítás, módosítás miatt az új változatok esetében a belépőszint már nem állja meg a helyét.

Noha a Yamaha Pacifica név szinte mindenki számára ismert, azt már kevesebben tudják, hogy ezt a modellt eredetileg a Yamaha LA Custom Shop (Los Angeles) fejlesztette ki, kielégítve a környék profi session zenészeinek igényeit.

Az új felső kategóriás Yamaha Pacifica gitárokat a Yamaha Japan a hollywoodi Yamaha Artist Services-szel együttműködve tervezte és négyféle változatban mutatta be:

 

PACP12 DESERT BURST FRONT 1300x
Pacifica Professional PACP12
- rózsafa fogólappal (Desert Burst)

 

 PACP12M BEACH BLUE BURST FRONT 1300

 Pacifica Professional PACP12M - juharfa fogólappal (Beach Blue Burst)

 

 PACS12 SPARKLE BLUE FRONT 1300x

 Pacifica Standard Plus PACS+12 - rózsafa fogólappal (Sparkle Blue)

 

 PACS12M ASH PINK FRONT 0001 1300x

 Pacifica Standard Plus PACS+12M - juharfa fogólappal (Ash Pink)

 

Mindkét változat talán legfontosabb újdonsága a Rupert Neve Designs csapatával közösen fejlesztett Reflectone hangszedő. Ha ez a pickup márka nem hangzik ismerősen, azon nem kell meglepődni, ugyanis a Rupert Neve Designs hírnevét páratlan minőségű stúdióeszközök gyártásával alapozta meg, napjainkban pedig az egyik legnagyobb presztízsű stúdió-audio brandként tartják számon.

PACP p 0001 pu 700x

 

Mindegyik új Pacifica gitár HSS pickup kiosztású, a húrláb pozícióban egy Reflectone HH7b humbucker, középen egy Reflectone HS7m single-coil, míg a nyaknál egy Reflectone HS7n single-coil garantálja a feszes mélyekkel és csillogó magas tartománnyal rendelkező tiszta, jól artikulált megszólalást. A pickupokat egy ötállású pickup-váltóval, egy hangerő- és egy hangszín potméterrel kezelhetjük. Az utóbbin elhelyezett push-pull kapcsolóval a húrláb humbuckert lehet felezni. Az alábbi videóban mind a hét pickup variációt meghallgathatjuk.

 

 

Az új Pacifica gitárok testének anyagát égerfa adja, amihez vékony „C” profilú juharfa nyakat csavaroztak. A nyakillesztést ergonomikusan lekerekítették, így a felső fekvések elérése nem okozhat gondot. A test kialakításánál is törekedtek a kényelemre, a front oldalon karunk számára a test felső ívét elvékonyították, míg a hátoldalon a test egész felső íve kapott egy bevágást, mint pl. a Stratocaster gitárokon. Az első eltérés a Professional és Standard Plus sorozat modelljei között a nyak hátoldalának fényezésénél jelentkezik: a Professional közelebbről nem részletezett, egyedileg színezett selyemfényű finish-t kapott, míg a Standard Plus nyaka selyemfényű natúr lakkozású.

PACS p 0002 nyakillesztés 700

Ergonomikus nyakillesztés

A rózsafa vagy juharfa fogólapra 22 rozsdamentes acél médium érintő került, a nyak szélessége a Graph Tech TUSQ felső nyeregnél mindkét változatnál 42 mm, a gitárok skálahossza 648 mm, vagyis 25-1/2 inch. Itt kell megemlítenünk a Professional és Stanadard Plus verziók következő lényeges különbségét: a Professional fogólapja változó rádiuszú – 10"-14" – míg a Standard Plus fogólapja 13-3/4”-os rádiusszal rendelkezik.

 

fej és híd

 

A szerelvények sem a belépőszintet jelzik, mindkét változat tremolós Gotoh 510T FE-1 húrlábbal büszkélkedhet, a stabil és pontos hangolást pedig a satus Gotoh kulcsok garantálják. A nyakmerevítő pálcát könnyen hozzáférhető helyen a nyak testfelöli részén lehet állítani.

 PACP12 SHELL WHITE FRONT 1300x

 Pacifica Proferssional PACP12- rózsafa fogólappal (Shell White)


Még egy eltérést meg kell említeni, ami a Pacifica Professional modelleket megkülönbözteti a Standard Plus gitároktól, mégpedig az Initial Response Acceleration (IRA) kezelést. Mindenki ismeri a „jól bejátszott gitár” fogalmát, ami egy folyamat eredménye, melynek során lassan megszűnik a „feszültség” a fa és a lakkozás, a test, a nyak és a fogólap között, vagyis „beérik” a hangszer, ami jobb hangzást és könnyebb játszhatóságot eredményez. A Yamaha említett technológiája a már kész hangszert kezeli speciális vibrációkkal, amivel a gyártó szerint egy nap alatt előállítható a „jól bejátszott gitár” érzete.

 

PACS12M BLACK FRONT 0001 1300x

Pacifica Standard Plus PACS+12M - juharfa fogólappal (Black)

 

Mindkét sorozatban többféle látványos színű gitár közül választhatunk, a Professional sorozat rózsafa fogólappal rendelkező modelljei négyféle színben – Black Metallic, Desert Burst, Sparkle Blue és Shell White – érhetők el, míg jávorfa fogólapos Professional gitárok színkínálata Black Metallic, Sparkle Blue és Beach Blue Burst.

A Standard Plus család színkínálata pedig így alakul: a rózsafa fogólapos modellek szintén négyféle színben készülnek, úgymint Ash Pink, Black, Shell White és Sparkle Blue. A juharfa fogólappal ellátott Standard Plus gitárok pedig Ash Pink, Black és Sparkle Blue színben kaphatók, vagyis a színválasztékra nem panaszkodhatunk. Érdemes idézni a Yamaha Guitar Group termékmenedzserének mondatait:

 

 

A Yamaha közleménye szerint mindkét új Pacifica sorozatot Japánban készítik. A Professional sorozat modelljeihez egy keménytok jár, míg a Standard Plus gitárokhoz egy puhatokot kapunk. A Pacifica gitárok már rendelhetők, a pontos elérhetőséggel és az árakkal kapcsolatban a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.