zenesz_logo.png



– LIPPÉNYI GÁBOR – Két új hangszer jelent meg a Yamaha trombonok felső kategóriájában, az YSL-891 ZD és az YSL-882 OD.

YSL HD300 Product news Press


Az YSL-891 ZD és YSL-882 OD elnevezésekben a „D” a Detachable Bell, azaz levehető tölcsér (vagy korpusz) rövidítése, egyébként mindkét esetben több éve megalkotott, sokak által szeretett és játszott mesterhangszerek sorozatáról van szó. A levehető tölcséres változatokat közkívánatra fejlesztette ki a cég. Ennek a változtatásnak bizonyos esetekben több hasznos hozadéka is lehet, de nézzük először az alap hangszerek paramétereit.

 Image Index YSL 891ZD 850x

YSL-891 Z sorozat  

Az YSL-891 Z sorozat cserélhető Leadpipe befúvó csövekkel kapható. Ez azt jelenti, hogy a feladat, stílus vagy ízlés szerint kicsit másmilyen hangkaraktert lehet elérni velük. Az NY Type (New York típusú) befúvócső meredekebb és hosszabb kónusszal rendelkezik ezáltal bőséges légáramlatot lehet fenntartani a fortissimo állásoknál és erőteljes előadásmódnál. Valamennyivel lágyabb, mélyebb tónus jellemzi, ami könnyedén megtölt koncerttermeket vagy szabadtéri színpadokat is.

feature 06

 

Az LA Type (Los Angeles típusú) befúvócső valamennyivel finomabb és rövidebb lehúzású kónusszal rendelkezik ezáltal gyors reagálást és könnyű hangszín kontrollt tesz lehetővé. Fókuszált, fényesebb hangzás jellemzi, ami stúdiókban és koncerteken egyaránt jól használható lehet. A trombonok hátsó részénél, ami játék közben a zenész válla mögött van találunk egy merevítőt és azon Balance ellensúlyt, ami egyrészről a hangszer egészének jó kiegyensúlyozását szolgálja (hogy a játszó kéz tehermentesítve legyen) másrészt viszont hatással van a hangzásra is, mivel a rezgéseket is képes hatékonyan befolyásolni. Az YSL-891 Z sorozat esetében a Balancer eléggé kompakt méretű lett és ez is hozzájárul a jól fókuszált hangzás lehetőségéhez. Az egy darabból húzott a belső és külső cúg (Slide) tartós anyagokból (krómozott nikkel-ezüst, valamint sárgaréz) készültek és nagyon pontosan illeszkednek, mindez gyors reagálást és könnyed játékot tesz lehetővé. A tölcsér (korpusz) egy darabból készült és ennél a sorozatnál a mérete 204.4 milliméter.

 

Image Index YSL 882OD 850x

YSL-882 O sorozat

Az YSL-882 O sorozat sok paraméterben megegyezik az előbbi YSL-891 Z hangszerekkel, de ezek kvart ventillel lettek ellátva (F attachment). Ez azt jelenti, hogy a bal kéznél van egy billentyű, amelyet lenyomva egy külön cső részt nyithatunk meg, így egy kvarttal mélyebb lesz a fújt hang. (Az eredeti B hangolásból F.) Az extra csődarabból következően valamivel nehezebbek is a hangszerek és ezeket valamennyivel nagyobb tölcsér (korpusz) mérettel gyártják (220 milliméter). A cső méret (Bore Size) is nagyobb ezeknél a hangszereknél. Míg az YSL-891 Z sorozat a kis méretbe tartozik (12.9 milliméter), addig az YSL-882 O sorozat már nagy méretű (13.89 milliméter). A nagyobb csőméret erőteljesebb, sötétebb hangot eredményezhet, de nehezebb is lehet rajta a játék.

 

 

A levehető korpusz (tölcsér) mindkét modellnél egyrészt könnyebb szállíthatóságot jelent, ha megfelelő tokot használunk. (Ezeket a modelleket tok nélkül árulja a Yamaha). Ugyanakkor ez a konstrukció nagyobb súlyt és merevséget is jelent a korpusznál, ami feszesebb és irányítottabb hangzást is jelenthet. Tehát az alapmodellekhez képest ez hangszínben is új lehetőség a sorozatnál.

 

A videón a Yamaha 891Z alap hangszer hallható

Az YSL-891 ZD és YSL-882 OD trombonok mivel speciális igényeket elégítenek ki és extra megoldást tartalmaznak, tok nélkül is valamennyivel drágábbak a sorozatok normál modelljeinél. Az elérhetőségekről, árakról a hazai Yamaha kereskedőknél lehet érdeklődni.