zenesz_logo.png



Hatvannyolc éves korában meghalt Póka Egon basszusgitáros, a Hobo Blues Band és a P. Mobil egykori tagja, a Póka Egon Experience vezetője, a Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója és igazgatója.

Póka Egon 1978-tól 1993-ig a Hobo Blues Band, majd 1997-től 2009-ig a P. Mobil tagja volt, később a nevével fémjelzett a Póka Egon Experience vezetője lett, de tagja volt a Magyar Atomnak és számos más formációnak is. Tátrai Tiborral közösen jegyzik a Hobo Blues Band 1984-es Vadászat című albumának zenéjét, amely a magyar rocktörténet egyik legfontosabb lemeze. A Hobo Blues Band előtt is ismert zenész volt, már 1970-ben a Metro együttesben játszott, majd az Olimpia, a Juventus, Tűzkerék zenekarok következtek.

Egy interjúban így nyilatkozott arra a kérdésre válaszolva, hogy érezték-e a legendás HBB vagy P. Mobil zenekarokban, hogy zenetörténetet írnak.

„Nem, távolról sem. A szabadságot éreztük inkább. Hozzáteszem, a szabadság számunkra nem azt jelentette, hogy folyton szembe mentünk az árral, és polgárpukkasztó módon, önkényesen használtuk a zenét. Mindig fontos volt számunkra, hogy minőséget, értéket alkossunk és adjunk át. Két, a zenei paletta ellentétes végén alkotó művész, Duke Ellington és Leonard Bernstein egymástól függetlenül fogalmazták meg, hogy két féle zene létezik: a jó és a rossz. Ezt magam is vallom. Eszerint igyekeztem mindig is játszani.”

Póka Egon 2003-ban Kőbánya díszpolgára lett, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, 2019-ben Máté Péter-díjat vehetett át, halálával nemcsak egy kitűnő zenésszel, hanem a hazai rocktörténelem egy jelentős személyiségével lett szegényebb a zenész szakma.