zenesz_logo.png



– NÉMETH TAMÁS – A nyár végén írtunk a ProMark által gyártott dobverők átcsoportosításáról és átnevezéséről. Ezúttal négy pár ProMark Signature verőt kaptunk tőlük tesztelésre.

 


A dobverő az egyik legfontosabb eszköz egy dobos felszerelésében. Gyakorlatilag kezünk meghosszabbítása. Jó esetben… Ha nem megfelelőt választunk, akkor viszont rendesen ellenünk tud dolgozni. Hogy kinek mi a megfelelő? Hosszú évek tapasztalata, próbálkozások tömkelege vezet el minket a megfelelő választáshoz. Szerencsés esetben azért nem kell olyan sok mellényúlás. Tanáraink, vagy tapasztaltabb kollégák ajánlása sokat segíthet. Esetleg tényezőként közrejátszhat az is, hogy kedvencünk mit használ. Egy nevesebb dobos aláírásával, nevével ellátott úgynevezett signature modell csábító lehet, ha nagyon szeretjük az adott dobos játékát, sound-ját.

Nyilván ez azért még nem fogja azt eredményezni, hogy úgy játsszunk, mint ő, de az adott márkára irányíthatja a figyelmünket, illetve kicsit „közelebb érezhetjük magunkat” egy nagy idolhoz. Szinte minden esetben ezek a signature modellek valamennyire el is térnek a szériában gyártott daraboktól. Egyedi súlyozás, méret, nyakhossz, fejforma stb. jellemzi ezeket a verőket. Ezek a változtatások a modell névadójának ötletei alapján valósulnak meg, hogy aztán ő is ezeket a verőket használja. Minden cég igyekszik a legnevesebb dobosokat saját brand-je, égisze alá gyűjteni, hiszen ez márka ázsióját igencsak megnöveli.

 

DE Promark700x450


A ProMark négy signature dobverőjét kaptam meg tesztelésre a múlt héten. A cégről pár szóban: Központja Houston, Texas. Az 1957-ben alapított céget 2011-ben a D’Addario vette szárnyai alá, így azóta az Evans mellett a ProMark termékek is tőlük érkeznek. A ProMark volt az első, aki a Shirakashi, azaz fehér japán tölgyfa felhasználásával új alapanyagot vitt piacra (sikeresen) Amerikában. Manapság a saját termékeiket saját szabadalmaztatott gépeikkel készítik, zöld eljárásokkal.

Nemrég teljes újra-csoportosításon és átnevezésen (rebrand) esett át a ProMark teljes dobverő palettája, amiről egy korábbi cikkemben bővebben írtam is. A signature verők is bekerültek a hátul súlyozott (Rebound), vagy elől súlyozott (Forward) verők csoportjába. Mivel a ProMark egyike a legnagyobb és legpatinásabb dobverő gyártóknak az Egyesült Államokban, ezért sorjáznak a nagy nevek a signature modelleken: Neil Peart, Mike Portnoy, Dave Lombardo, Phil Collins, Simon Phillips, Ian Paice, vagy akár Elvin Jones, Horacio „El Negro” Hernandez, Rick Latham és Will Kennedy.

Mi ezúttal Anika Nilles, Miguel Lamas, Carter McLean és Claus Hessler signature dobverőit kaptuk meg tesztelésre.  

 

dp carousel artists 0016 anikanilles 750x

 

Anika Nilles signature dobverő (RBANW)

Anika Nilles német dobos, zeneszerző, és oktató. Karrierje a 2010-es évek elején, a YouTube-on indult, azóta két albuma jelent meg saját szerzeményeivel. Dobos családból származik. Manapság világszerte tart kurzusokat. A YouTube videóira több, mint 23 milliószor kattintottak.

Dobverője a normál ProMark Rebound 7A dobverőn alapszik, lakkozott hickory fából készül. Nagyon kicsit vastagabb, mint az említett 7A dobverő. Átmérője 0,545 col, azaz 13,8mm, ami 0,01 collal vastagabb átmérőt jelent, mint egy 7A verő. Hossza 16 col, azaz 406,4 mm, ami egy alap dobverő hosszúság. Egy átlag 5A dobverő ilyen hosszú. Sokszor egy 7A dobverő rövidebb szokott lenni más gyártónál. Ami még a karakterét meghatározza, az a nyak rész, ami a fej előtti elvékonyodását jelenti a verőnek. Ez az elvékonyodás az átlagnál rövidebb itt, illetve a fej is kisebb, Acorn forma, ezáltal jobb visszapattanást és nyitottabb, határozottabb hangzást érhető el.


 

Én 5B verőt használok mostanában, így nekem először vékonynak tűnt ez a verő. Ahogyan a dobon megszólalt, az viszont sokkal határozottabb megszólalást hozott, mint amire számítottam. Húzása is megvolt és pregnánsan, határozottan szólaltatta meg a tamokat is. Anika rajongóinak is jó választás, de akár annak is, aki egy 7A és 5A közötti dobverőt keres, határozott megszólalással. Mindenféle zenében megállja a helyét, tükrözi Anika Nilles kreatív, precíz, innovatív stílusát.

 

 

dc artist carousel miguellamas 750x

 

Miguel Lamas signature dobverő (TXMLW)

Miguel Lamas zenész családból származik, 4 éves korában kezdett dobolni. Mindössze 5 éves volt, amikor elkezdett zeneelmélet és dob órákra járni. Rengeteg zenésszel játszott együtt és szerepelt lemezeiken, de szóló előadóként is megjelent már 2 lemeze.

Dobverője lakkozott, hickory fából készül. Átmérője 0,575 col, azaz 14,6 mm vagyis a vastagsága az 5A (0,565 col) és 5B (0,595 col) típusok közé esik. Hosszúsága 15 37/40 col, azaz 404,5 mm, vagyis nagyon kicsit rövidebb, mint az átlagos dobverő méret. Minthogy az átlagos hossz 16 col (406,4mm), látható, hogy mindössze 3/40 collal (1,9 mm) rövidebb csak az átlagnál.


 

A nyaka hosszan vékonyodik, ezáltal az egész verő könnyű érzetű. Nagy kerek fejet kapott és ez párosítva a hosszan vékonyodó nyakkal, egy kifejezetten légies érzetű, jól pattanó verőt eredményezett. Kicsit még el is gondolkodtam, vajon nem juhar-e a verő, annyira könnyűnek tűnt. Kellemes játékérzetet ad. Mondjuk, aki a húzósabb verőket szereti, ez nem lesz a kedvence, viszont egy finomabb játékmódhoz kiválóan használható. A minimálisan rövidebb kivitele is ezt könnyű érzetet erősíti.

 

 pm artirst carousel clausshessler 750x

 

Claus Hessler signature dobverő (TXCHW-FG-AGC)

Claus Hessler német dobos és tanár. Kurzusain a speciális open-handed koncepcióját, rudimental-kézrendekkel való dobolását és kiváló Moeller technikáját tanítja. Négyévesen kezdett dobolni. A Moeller technikával 1990-ben kezdett foglalkozni Jim Chapin-nel és közben fejlesztette az open-handed (nyitott) játékstílusát. Több könyvet is írt ezekről a témákról. A Daily Drumset Workout és a Camp Duty Update c. könyvei jelölve voltak a Modern Drummer Magazin „Legjobb oktatókönyv” kategóriájában. Olyan nevekkel dolgozott session zenészként, mint Mike Stern, Herb Ellis, Randy Brecker. Franfurtban tanít a zenei kampuszon és 2015 óta a Percussion Creative szervezet elnöke.

Dobverője méreteiben egy módosított 5AL (hosszított 5A) dobverő, átmérője: 0,565 col, azaz 14,4 mm, hossza 16 1/2 col, vagyis 419,1 mm. Ami a módosítás: egyrészről egy kissé elnyújtottabb, hosszabban vékonyodik a nyaka, mint egy átlag 5AL verőnek, így a visszapattanása könnyedebb lett és könnyebb vele a technikás játék. Ami viszont az igazi különlegessége, hogy a faanyag FireGrain kezelésen (a ProMark szabadalmazott hőkezelési eljárása, amit a hickory dobverőknél alkalmaznak) esett át, ezáltal tartósabb, mint egy átlagos példány, valamint kapott egy csúszásgátló réteget, egy átlátszó ActiveGrip bevonatot. Ez a két jellemző (FireGrain, ActiveGrip) csak ennél a verőnél van együtt jelen a ProMark palettáján.


 

A verő fejformája Acorn, játék közben határozott attack, erőteljes húzás jellemzi. Cintányéron is élesen, hangosan, érthetően szólal meg. A FireGrain kezelés tartósságát nem tudtam sajnos tesztelni, annyi időm nem volt a verővel való barátkozásra, de az ActiveGrip kiválóan teszi a dolgát. Még hideg kézzel is azonnal az ujjaimban éreztem a verőt. Nem csúszott ki. Ahogy melegedett be a kezem, egyre jobban tapadt bele játék közben. Akinek csúszós a keze izzadtan, annak kiváló megoldás ez az ActiveGrip. Nekem hidegen vált be. Száraz a bőröm, amikor hideg a kezem, nagyon csúszik. Ezért is volt jó, hogy azonnal kellő biztonsággal tudtam tartani. 

 

pm artirst carousel cartermclean 750x

 

Carter McLean signature dobverő (RBCMW)

Carter McLean 10 évesen indult el a zenélés rögös útján. Éppen végzett a Colorado-i Egyetemen, amikor Manhattan-ben a legendás Manny’s Music hangszerboltban kezdett dolgozni. Az autodidakta zenész akkoriban olyan előadókkal való közös munkáról álmodott, mint Sting, Peter Gabriel. Nem is váratott magára sokáig a lehetőség. Stevie Wonder egyik zenésze figyelt fel rá ott a boltban, aki aztán elhívta, hogy Harlemben Roy Ayers-szel muzsikáljon. 2002-ben már a Broadway-en találta magát, ahol az Oroszlánkirály musical beugrós dobosa lett, majd 2011-ben már ő volt az első számú a híres show-ban. Számos neves zenész mellett megfordult, amellett pedig igen elfoglalt tanárként is.

A dobverője lakkozott, hickory fából készült verő, aminek legfőbb különlegessége a feje. Ez a speciális fejforma arra szolgál, hogy a különböző felületeken, különböző hangzásokra képes a megütési szögtől függően. Az 5A (0,565 col) és 5B (0,595 col) közötti vastagsággal és a kissé megnövelt hosszával a legkülönlegesebb dobverők egyike a ProMark palettáján. Méretei: 16 1/8 col, azaz 409,6 mm hosszú, vastagsága: 0,571 col, azaz 14,5 mm. A különleges fejforma és röviden leszűkülő nyakának köszönhetően igen jó húzású a verő.


 

A fej furcsa formája ellenére egyáltalán nem volt szokatlan, inkább azonnal kiválóan használhatónak éreztem. Van attack és erő, ha kell, de akár egy 19”-es crash is megszólal finom ride-ként, ha ezzel a verővel úgy szólaltatná meg az ember. Nagyon nagy segítség a dinamikus játékban. A ghost note-ok és a hangsúlyos főhangok között könnyedén kellően nagy különbséget lehet játszani vele. Nekem nagyon kezesen viselkedett. Az volt az érzésem, hogy mind hangos, mind halk környezetben megállja a helyét. Nem kell váltogatni vastag és vékony verők között, ha egy ilyen dobverőnk van. Nekem ez tetszett a legjobban, igazi all around játékra fejlesztett verő.

Összefoglalás, ajánlás

A legjobb dobverő kiválasztása tehát – véleményem szerint – hosszú próbálgatás eredménye. Hamar találunk olyat, ami jó, de mindig jöhet olyan, ami még egy kicsit jobb. Nem is biztos, hogy ragaszkodnunk kell egy márkához. Különböző márkák ugyanolyan típusú verője sem egyforma. Például próbáljuk csak ki különböző gyártók 5B verőit, mindegyik más lesz. Ez sem könnyíti meg a választást. Az itt megismert 4 verő számomra is újdonságot tartogatott, pedig én még szerencsésnek mondhatom magam, hiszen van lehetőségem verőket próbálgatni a munkám miatt. A Carter McLean verőt például tuti beszerzem és próbálgatom még, annak ellenére, hogy az első benyomásom ránézésre az volt, hogy ezzel a fejjel biztos nem fogom tudni használni.


További infromációk: D'Addario - ProMark