zenesz_logo.png



– BORBÉLY TAMÁS – A PRS minden év elején nagy hírverést keltve jelenti be az aktuális új szériáit. Nem volt ez másképpen idén sem, amikor a 2021-es line up tagjaként bemutatásra került az új PRS SE Custom 22 Semi-Hollow SY.

angle 1000x386

 

Az „SE” rövidítés School Edition-t jelent, ami utal az olcsóbb szériára, melynek modelljeit nem az USA-ban, hanem a Távol-Keleten gyártják. Ez az tény elsőre degradálóan hangozhat, pedig egészen elképesztő minőségű hangszereket takar. Árban is csak relatíve mondható olcsónak, mivel az USA-ban gyártott „Core” modellek nem nagyon kaphatók egymillió forint alatt. Ezért fontos szem előtt tartanunk, hogy Paul Reed Smith kiemelkedően magasra helyezett mércéjével értelmezendő ez a School Edition elnevezés.

Az SE Custom 22 Semi-Hollow széria egy nagyobb fejlesztésen esett át pár éve, a 2010-es évek végén. Ez az új 2021-es modell gyakorlatilag csak új színt kapott (Santana Yellow), egyéb tekintetben nem különbözik az legutóbbi fejlesztésekhez képest.

prs se custom 22 semi hollow sy 2021 1000x

 

Összerakás, külső, kényelem

Ha csak megpillantjuk a hangszert, már szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk. A lángolt juhar top gyönyörű erezetét nagyon jól kiemeli az új Santana Yellow szín. A test természetesen mahagóni, mint a PRS gitárok 90%-ánál. A testhez ragasztott módon rögzített juhar nyak, rózsafa fogólapját a PRS védjegyeként ismert madármintás berakás díszíti. Ez a díszítés az SE szériából csak a custom modellekre jellemző. A nyak profilja a „wide thin” névre hallgat, melynél beszédesebbet keresve sem találhattak volna: viszonylag széles, de ahhoz képest lapos, nem annyira végletesen, mint egy Ibanez „Wizard” nyak, annál minden tekintetben szolidabb (kevésbé széles, és az Ibanezeknél vastagabb). Személy szerint én nagyon kényelmesnek találtam ezt a profilt. Menzúrája a szokásos PRS-ekre jellemző hosszúságú, mely a Fender és a Gibson között helyezkedik el: 635 mm-es.

lg 3 3 740484 1000x382

 

A test a jól megszokott PRS signature formával, illetve kontúrral rendelkezik. A top lekerítése szolidabb, illetve kevésbé míves az amerikai „Core” modellekhez képest, viszont a korábbi SE modellekhez viszonyítva kerekebb szélekkel rendelkezik. A testet gyönyörű „F” lyuk díszíti, melyen keresztül láthatóvá válik, hogy a test valóban nagyobb térfogaton üreges, így nem csak egy design elemről van szó. A hangszer súlya ennek a félüreges testkiképzésnek köszönhetően meglehetősen könnyűnek mondható.

Tremolórendszerének konstrukciója egy az egyben megegyezik az amerikai modelleken használt tremolókkal. A tremolókar nem menetes módon csatlakozik, hanem egy gumigyűrűvel bélelt lyukba csúsztatható, a gumigyűrű pedig egy kis csavarral szorítható, illetve lazítható. Ilyen módon könnyedén személyre szabható a tremolókar magassága, illetve bármely magasságban fixre húzható. Ez a megoldás nagyon nagy ötlet, egyetlen másik gyártónál sem tapasztalt szabadságot ad a tremolókar elhelyezése és szorítása, illetve fixálása terén. A tremolórendszer keménysége, illetve érzékenysége széles határok között állítható a rugók számával, illetve azok elhelyezésével, a keménytől a nagyon érzékeny, „floating” típusú rendszerig.

pickup 650x650

 

Hang

A fent említett, jól bevált faanyag kombinációkhoz a PRS receptúra szerint még hozzájön egy jól megtervezett hangszedő pár. Az SE Custom 22 Semi-Hollow SY egy PRS 85/15 „S” nevű hangszedő szettel van ellátva, mely kiválóan illeszkedik a rendszerbe. A 85/15 „S” tulajdonságai kissé modernebb irányba mozdítják el a hangot. Meglehetősen tiszta, széles frekvencia átvitelű hangszedőkről van itt szó, melyek egy vintage pickup szetthez képest több magasat visznek át. Fontos hangsúlyozni, hogy „engednek át”, nem pedig erőszakosan tesznek hozzá. Egyáltalán nem harsány, nem bántó a magas tartomány, csak a tradicionális hangszereknél nem ezt szokhattuk meg. A hangszín potméter push/pull funkciójával a hangszedők felezhetők, pontosabban „coil tap” módba válthatók, mely a hangkép tekintetében egy felezés-jellegű soundot ad, de a humbucker másik tekercse látens módon ott marad a „buliban” a zajtalanítás miatt. A felezett, illetve coil-tappelt soundok egészen elképesztőek. Egyáltalán nem vékonyak, nem halkak, teljesen jól használhatók. A PRS gitárok, illetve hangszedők egyik jellegzetessége, hogy a felezés, illetve a coil-tap funkció csak minimális hangerőveszteséggel jár és nincsen single-coil-szerű zaj. Elmondhatatlanul hasznos kényelmi tulajdonságok ezek egy zenész számára.

 

se custom santana rear 750x

 

Összességében a hangszer hangjára jellemző valami kellemes levegősség, könnyedség, melyért vélhetően többek között a félüreges testkiképzés a felelős. Humbucker módban használva a nyaki állás kiválóan alkalmas akár jazzre is, középen egy agresszívabb ritmus, illetve funk soundot kaphatunk, hátul pedig egy harapós rock hangszín érhető el. Ugyanezek a hangszedő-állások coil-tappelve egy könnyedebb világba kalauzolnak. Nyaknál egy bitang blues hangot kaphatunk, középen egy szellős, telecaster-es, két hangszedős soundot, hátul pedig egy már-már country-s, pattogós, csilingelős élmény vár ránk.

Hosszabb ideje játszogatva a gitáron azt kell, hogy mondjam, hogy mindegyik hangszedő-állás nagyon inspiráló, kompromisszummentes, jól átgondolt. A gitár hangja ez által nagyon sokszínű, rengeteg műfajt lefed. Formavilágát tekintve szintén bekategorizálhatatlan, mint a PRS hangszerek általában. Nem húz sem a Fender, sem a Gibson felé. Paul Reed Smith egy új világot teremtett anno, melynek külső, és belső ismérveit egyik legújabb teremtménye az SE Custom 22 Semi-Hollow SY is hordozza magán, illetve magában.

Összegzés, ajánlás

A PRS SE Custom 22 Semi-Hollow SY nevét tekintve ugyan magában rejti a School Edition kifejezést, de egy abszolút profi gitárról van szó. Paul Reed Smith a hangszergyártás terén egyik világelsőnek nevezhető minőségbiztosításának köszönhetően ez a távol-keleti gyártású gitár messze túltesz több neves márka USA-ban gyártott termékén is. Kivételesen kényelmes, univerzális hangú hangszer, mely nem utolsó sorban gyönyörű külsővel rendelkezik. Mivel magam is rendelkezem egy ilyen hangszerrel, ezért talán hitelesen mondhatom, hogy bátran ajánlom szinte mindenkinek!

Technikai adatok

Ár: 319.900 Ft
Kapható: Hangszerdiszkont.hu
Nyak-test kapcsolat: ragasztott
Test: Mahagóni
Top: Lángolt juhar
Fogólap: Rózsafa
Fogólap berakás: gyöngyház, PRS signature madár minta
Rádiusz: 254 mm
Felsőnyereg szélesség: 42.8 mm
Menzúra: 25” (635 mm)
Bundok száma: 22
Bundok anyaga: Nikkel
Húrláb: PRS Patented Tremolo Bridge
Hangolókulcsok: PRS Design
Hangszedők: PRS 85/15 ”S” nyaki, PRS 85/15 ”S” híd hangszedő
Elektronika: 3 állású pickupválasztó, volume, tone potméter 1., tone potméter 2. push-pull kapcsolóval
Hardver szín: Nikkel
Szín: Santana Yellow (SY)
Puhatok: PRS SE