zenesz_logo.png



A PRS Private Stock Custom Sculpture üreges testű modell lehet a legkönnyebb Custom 24 gitár, ami valaha készült.

Ez a totálisan lecsupaszított hathúros, amit az Ish Guitars rendelt meg, a PRS Private Stock műhelyétől, 10 karátos arany berakásokkal dicsekedhet és az egy piezo hangszedő kivételével mentes minden elektronikától. Ennél a hangszernél valóban a puszta test és a játék dominál. Ez a pehelykönnyű teljesen üreges test mahagónifából készült, lucfenyő toppal, a nyak anyaga szintén mahagóni, a fogólap rózsafa. A gitáron nem láthatunk kezelőgombokat, habár a testen a potik mélyedéseit kialakították. Így hangzásunkat az erősítőnkkel vagy effekt pedálokkal tudjuk csak befolyásolni, ami azért előfordul némely igen márkás akusztikus gitárnál is. Ráadásul még egy hangerőpedált is vásárolnunk kell, ha egy ilyen gitárt szeretnénk birtokolni.

PRS Sculpture Custom 24 front 350x PRS Sculpture Custom 24 rear 350

 

A gitárt az Ish Guitars elképzelései alapján készítette el a PRS Private Stock. A megrendelő ötlete volt a gyönyörű fehér finish és az aranyszínű szerelvények. A fogólap madáralakú berakásai, a fej berakása, az érintők és az oldalsó pozíciójelölők, mind 10 karátos aranyból készültek. Az összképet egy Optima Gold húrkészlet teszi teljessé.

Jesse Wilson, az Ish Guitars alapítója elmondta, hogy már 2018-ben megszületett benne az ötlet, hogy egy szobor-szerű gitárral demonstrálja, hogy a Paul Reed Smith milyen csodálatosan ívelt, mívesen faragott formákat alkalmazott a Custom 24 gitárok tervezésénél. A gitár megrendelésével kettős célja volt: 1. Olyan gitárt készíteni, ami ezt hangszert műalkotásként mutatja be, minthogy szerinte valójában az; 2. Megépíteni a valaha készült legkönnyebb PRS gitárt. (A gitár nem egészen 1,6 kg.) Természetesen legalább ilyen fontos volt a különleges hangzás is, ezért alkalmazták a jól bevált mahagónifa - lucfenyő párosítást. A PRS Private Stock műhelyét arra kérték, hogy a lehető legkönnyebb, de jól „működő” hangszerfákat alkalmazzák, vagyis a hangszer lehetett volna még könnyebb, de az már negatív irányba befolyásolta volna a hangzást.

Az ilyen különleges gitárcsodák nem minden esetben produkálnak csodálatos hangzást, azonban a videót megnézve, azt mondhatjuk, hogy ez a hangszer valóban szépen szól, ahogyan az ára is szép, egészen pontosan 13 500 USD. Ennek ellenére az első darab azonnal elkelt, de az Ish Guitars oldalán azt írják, hogy lehet érdeklődni, mikor érkeznek újabb modellek. Na, milyen szerencse…