zenesz_logo.png



- BORBÉLY TAMÁS - A ToneWoodAmp új eszköze az akusztikus gitár hangszedőjét és a hátlap rezonanciáját felhasználva, külső pedál nélkül effektezi a gitár hangot.

TWA_render_back_guitar_700x.jpg

 

Az elektroakusztikus gitárt használó zenészek, ha effektezni akarják hangszerük hangját, akkor ezt csak és kizárólag utólag tehetik meg. Itt az „utólag” szó nem feltétlenül időben értendő, hanem olyan módon, hogy a mikrofonozott, vagy hangszedővel levett hangot a jelútban később elhelyezett effektekkel, pluginekkel fűszerezik, majd valami külső hangforráson keresztül hallhatják. Érvényes volt ez egészen napjainkig. Most már az akusztikus gitárunk hangját mindenféle külső erősítés nélkül, a hangszertestet felhasználva effektezhetjük, erre ad lehetőséget a ToneWoodAmp Solo multieffekt.

 

Szolgáltatások

A ToneWoodAmp egy körülbelül tenyérnyi nagyságú egység, melyet a gitár hátoldalára kell elhelyezni. Az egység rendelkezik egy ellenoldali rögzítővel, melyet a testen belülre kell helyezni, így mágnesek segítségével, roncsolás- és ragasztás mentesen, nagyon kulturáltan felhelyezhető, könnyedén leszedhető. A ToneWoodAmp hátoldalon elhelyezett egységébe bele kell vezetnünk egy jelet az akusztikus hangszerünk hangszedőjéből. Ez a jel szükséges az effektprocesszáláshoz, tehát fontos megjegyezni, hogy csak hangszedővel rendelkező – acél-és nejlonhúros – akusztikus gitároknál működik. Ezt a jelet effektezi a ToneWoodAmp és az effektezett hangot megszólaltatja oly módon, hogy a gitár hátlapját hozza rezgésbe. Ezzel a módszerrel a gitárunk természetes akusztikus hangját halljuk, és mellette kapunk egy effektezett hangot is, mely szintén akusztikusan szól, a hanglyukból. Ezzel a módszerrel az akusztikus gitárhangot a lehető legtermészetesebb módon effektezhetjük, mindenféle külső pedál, vagy külső hangforrás nélkül.

A ToneWoodAmp nyolc különböző effekttel rendelkezik, melyek a következők:

  • Hall reverb
  • Room reverb
  • Plate reverb
  • Delay
  • Trem Delay
  • Leslie
  • Auto wah
  • Overdrive

 

ToneWoodAmp Solo for Electro-Acoustic Guitars 700x.jpg

 

A fent említett effektek közül van pár, melyeknek az akusztikus gitáron való létjogosultsága megkérdőjelezhető, nem mindennapi (autowah, overdrive), de szerencsére a gyártó egy szoftverrel lehetőséget ad az egyes effektek cseréjére is. USB-n keresztül az egységben lévő egyes effektek cserélhetők, például az overdrive helyére berakhatunk kórus effektet, mely valljuk be, hogy egy akusztikus gitár használata esetén jóval életszerűbb. USB-n keresztül frissíthető maga a firmware is. Az egységen három potmétert találunk, melyek egyben nyomógombok is, ezeket hosszan nyomva tartva, illetve különböző gomb kombinációkkal más-más funkciókat érhetünk el, tehát így a kezelőfelület minimál, de mégis hatékony, és nagyon praktikus. Az egység pici LED kijelzővel rendelkezik, amely megfelelően világos, illetve kontrasztos ahhoz, hogy napfénynél is látható legyen rajta az aktuális paraméter.

Alapvetően minden effekthez három paraméter van hozzárendelve (reverbeknél pl.: pre-delay, decay, hi-cut), ezekkel limitált módon, de testre szabható az adott effekt. Fontos talán megjegyezni, hogy a reverben kívüli effekteknél, az egyik paraméter az egy alap reverb, tehát ilyen módon minden effekthez hozzárendelhető egy kis zengetés. Ezt a hozzáadható zengető funkciót leszámítva egyidejűleg egyszerre egy effekt használható. Egy-egy effekt adott paraméterezése elmenthető, erre van 10 preset helyünk, melyek gyorsan betölthetőek.

 

TWA_on_Guitar_top_down_700x.jpg

 

A ToneWoodAmp a teljesen akusztikus felhasználáson kívül lehetőséget ad arra is, hogy az effektezett jelet 6,3-as jack kimenetén továbbítsuk egy külső hangforrás, erősítő, keverő, stb. felé. Így azoknak is praktikus megoldást kínál, akik ugyan erősítést használnak, de nem szeretnének pedálozni, illetve kiszolgáltatni magukat a külső (pl.: hangmérnök által alkalmazott) effektezésnek.

Egy sztereo kis jack aljzat formájában az egység rendelkezik egy Insert bemenettel is. Ezen keresztül egy külső hangforrásból (pl.: okostelefon) a gitár testén keresztül felerősíthetjük az adott hangot, hozzákeverve a gitárhanghoz. Jól jöhet gyakorlásnál, ha egy backing track-re szeretnénk játszani, és nem a telefon kis hangszóróját használnánk erre a célra, hanem felerősítenénk a hangot. Eléggé szürreális élmény, ahogyan az egész zenekar a gitár testén keresztül szólal meg, de azt a célt ellátja, hogy minél egyszerűbben játszhassunk zenei alapra és minél akusztikusabb módon. Ezen az Insert bemeneten keresztül az iOS eszközökkel közvetlenül tudunk bizonyos külső effektekkel manipulálni (közvetlenül iPhone-ról használhatóak további effektek), ehhez a kapcsolathoz azonban egy külön iOS adapter szükséges.

 

Guitar_On_Wood 700x.jpg

Ergonómia

Amikor megláttam, hogy az egység a gitár hátoldalán helyezkedik el, az első gondolatom az volt, hogy biztosan kényelmetlen vele a játék, azonban amikor kézbevettem, egyáltalán nem bizonyult annak, ugyanis a hátoldali egységet a gitár hátlapjának a szélén elhelyezve nem annyira zavarja az emberi test-gitártest kapcsolatot, nincsen igazán útban. Persze nagyon azért nem lehet vele virgonckodni, de egy átlagos, minimális mozgást azért megenged. Szerencsére a gombok lezárhatóak, tehát ha mégis hozzáérünk, akkor sem kell attól tartani, hogy elállítódik valamilyen paraméter. A ToneWoodAmp olyan lapos, hogy a gitárt egy puhatokba helyezve le sem kell venni, nyugodtan tárolható a gitár hátán, akár tokban is. Az egység 3 db AA elemmel működik, az elemek cseréje nagyon egyszerű, akár felszerelt állapotban is pillanatok alatt elvégezhető. A mágneses rögzítésnek nagy előnye, hogy akár több gitáron is használhatjuk ugyanazt az egységet. A belső rögzítő elem külön megvásárolható, így az akusztikus gitárjaink közötti váltás, és a ToneWoodAmp áthelyezése egyik hangszerről a másikra akár koncerten is megvalósítható két dal között.

 

tonewood-content 700x.jpg

Összegzés, ajánlás

A ToneWoodAmp Solo jó megoldás lehet azoknak, akik a legegyszerűbb módon szeretnék effektezni akusztikus gitárjuk hangját. Akik nagyon ragaszkodnak ahhoz a komfortérzetet, melyet például egy reverb nyújthat, mostantól mindenhová magukkal tudják vinni, legyen szó nyaralásról, vagy bármilyen más erősítés nélküli szituációról. A hanglyukból jövő akusztikus-effektezett hang mindenhol új, varázslatos élmény lehet.

 



Technikai adatok

Ár: 88 900 Ft
Gyártó: ToneWoodAmp
Kapható: Mezzoforte Hangszeráruház
Tápellátás: 3db AA ceruzaelem
Kezelőszervek: 3 potméter (effects, parameters, amplitude)
Be- és kimenetek: 1 db mono 6,3 jack input, 1 db mono 6,3 jack output, 1 db stereo 3,6 jack insert input, micro USB
Rögzítés módja: mágneses
Méretek: 35 mm x 95 mm x 145 mm
Súly: 0,32 kg