zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika

A Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA

A #HANGSZERMUSTRA videóblog gyűjteményben olyan egyedi, kézzel készített, ritka, utcazenészek által is használt hangszereket mutatnak be, amelyeket elsősorban a blues műfaj képviselői használnak koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van.

A mai adás vendége Szabó Tamás, aki egyszerre négy különleges fúvós hangszert mutat be nekünk: a billentyűvel ellátott harmonettát, a nehézsúlyú basszus szájharmonikát, a ropi akkord harmonikát és reteszes kromatikus szájharmonikát.


HANGSZERMUSTRA EXTRA E11 - HARMONETTA ÉS TÁRSAI

„A harmonettát az 1950-es években fejlesztették ki. Valójában egy zenekari kísérő hangszer, és ezért megszóltatásához egyszerre több billentyűt kell lenyomni. Három oktávon keresztül lehet rajta játszani és mivel harmónia-hangszer ebből is adódik a neve HARMONETTA. Vannak, akik szólisztikus hangszerként használják, de igazából csak akkord szólókat lehet rajta játszani. Mivel az akkord fordításokat nem lehetett rajta kivitelezni, ezért 1970-es években létrehoztak egy nagyobb kétsoros, ventilátoros harmonettát, amit CharlieMonica néven hoztak forgalomba. Ez annyira bonyolult konstrukció volt, hogy egy-két évet élt meg aztán eltűnt a süllyesztőbe” – mutatta be hangszerét Szabó Tamás zenész.

1 700x


Ha tetszenek a különleges hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House zenekar YouTube csatornájára, mert az érdekes hangszerek tárháza folyamatosan bővül.

Címoldal kép: Szabó Tamás és szájharmonikái - fotó: Nagy János