zenesz_logo.pngA ZENÉSZ megújult oldala jelenleg teszt üzemmódban működik.
fejlec_graf_zenesz.svg
Technika
A teljesen analóg A Tech 21 Boost Comp kompresszor pedál FET-es áramkörökre épül és tartalmaz egy boostert is.

 

letĂśltĂŠs_700.jpg

 

 

 

A Tech 21 Boost Comp tervezésénél az volt a cél, hogy a gitárosok vastagabb, erőteljesebb hangot tudjanak kihozni hangszerükből, ugyanakkor ne kelljen feláldozniuk saját, egyéni gitárhangjukat sem. Mindezt a gyártó old-school analóg FET technológiával és érdekes hangszínszabályzó megoldásokkal valósította meg.

 

A kompresszor pedálokat a gitárosok általában azért használják, hogy kiegyenlítettebb hangzást hozzanak létre, azonban megvan az árnyoldala is ennek az effektnek. Túl sok kompresszálás csökkenti – vagy akár teljesen megszünteti – játékunk dinamikáját. A Tech 21 úgy tervezte a Boost Comp pedált, hogy kellő kompresszálást nyújtson, de minimalizálja az ezzel az effekttel járó esetleges hátrányokat.

 

A két effekt – a kompresszor és a booster – szeparáltan van jelen az effekt láncban, méghozzá úgy, hogy a Presence gomb a kompresszor előtti, a Tone gomb pedig kompresszor utáni pozícióba került. A Presence szabályzóval a magas frekvenciákat a kompresszorba jutás előtt lehet állítani. A jelút másik oldalán ott van a Tone gomb, mellyel erősíteni, vagy vágni lehet a kompresszorozott magasakat, így ha szükséges lágyíthatjuk, vagy fényesebbé tehetjük a hangzást.

 

 

 Tech21_Boost_COMP-500x.jpg

 

 

 

A másik két potméterrel az alapbeállításokat szabályozhatjuk, vagyis a kimenet szintjét (Level) és a kompresszálás mértékét (Compression). A Level potival akár azt is beállíthatjuk, hogy a bemenő és a kimenő jel hangereje egyforma legyen, a Compression gombbal pedig a kompresszálás erejét változtathatjuk az egészen enyhe és az erőteljesen kompresszált között. Az egyszerű, letisztult kezelőfelületnek köszönhetően nem kell rengeteg gombot csavargatnunk, kizárólag a játékunkra koncentrálhatunk.

 

Ne feledkezzünk meg a Boost Comp pedálba építetett boosterről sem, amellyel maximálisan 21 dB tiszta erősítést érhetünk el. Ez a booster anélkül növeli a kimenő jelet, hogy több kompresszálás kerülne rá, gyakorlatilag úgy tekinthetjük, mintha egy külön booster pedált kötöttünk volna a kompresszor után. A két lábkapcsolós kivitel miatt a boostert és a kompresszort akár egyidejűleg, akár külön-külön is használhatjuk.

 

További jellemzők az 1/4”-os (6,3 mm-es) nagy impedanciájú jack bemenet, az alacsony impedanciás kimenet és az egyedi, csendes működésű lábkapcsolók. A pedál 9 V tápfeszültséggel - külső adapterrel, vagy elemmel üzemeltethető.

 

A Boost Comp pillanatnyi kiskereskedelmi ára 149 USD, további részletek a Tech 21 oldalán találhatók.

 

A Tech 21 európai és hazai forgalmazója a SoundService.